Workshop effectief leiderschap

De kunst van goed communiceren

Wat u wilt zeggen en bedoelt, is soms iets anders als wat u communiceert. De oorzaak hiervan is dat communicatie bewust, maar ook grotendeels onbewust gedrag in zich heeft. Om dat onbewuste gedrag helder te krijgen, gebruiken we een hond die primair reageert op wat u doet en... wat u niet doet! Een hond spiegelt namelijk feilloos uw gedrag.

 

Schapen drijven als simulatiemodel voor leiding geven

Bij het schapen drijven met een hond komt u in een situatie waarin duidelijk leiding gegeven moet worden. Het is niet alleen maar eenrichtingsverkeer: de hond gaat door, ook als er geen leiding wordt gegeven. En dan meestal in de juist niet gewenste richting. Daarnaast zijn de schapen ook een onvoorspelbare factor. Ook zij vertonen initiatief. Kortom: een modelsituatie voor leidinggeven als meerdimensionaal gebeuren. U komt er niet met het stimuleren van de hond. U moet leiding geven!

 

De deelnemer als leidinggevende en als lid van een team

Het drijven van schapen is een onbekende situatie voor de deelnemers. Ze hebben geen idee hoe het gaat en kunnen niet terugvallen op een trukendoos. Leidinggevenden zijn allemaal verschillend, maar dat is ook het geval bij de honden. Iedere hond vraagt een eigen manier van leidinggeven! Niet alleen de hond reageert primair, de deelnemer dus ook. Iedereen laat zien wie hij is, aan iedereen. Als gevolg daarvan worden structuren in het team zichtbaar. Dat geeft u aanknopingspunten om het onderlinge vertrouwen en daarmee de samenwerking te versterken.

 

Workshop Effectief Leiderschap:

De workshop wordt gegeven door Sandra Schonewille. Zij heeft jarenlange ervaring in alle takken van hondentrainingen en instructie. Daarnaast is zij erkend en bekend fokker van Border Collies en eigenaar van  kennel/hondenschool Dutchfields. Sandra is opgeleid als docente biologie en gespecialiseerd in gedragsbiologie.

De duur van de workshop kan naar wens varieren van een dagdeel tot enkele dagen. Schapen drijven is te gebruiken als bedrijfsuitje, maar ook als eye opener en/of als opstap naar een coachingprogramma. Het kan ook aansluiten bij een al bestaand coachingsprogramma. Aangeleverde onderzoeken en resultaten kunnen ingebed worden.

De gebruikte honden zijn volwassen Border Collies. Ze hebben een groot leervermogen en laten zich prima aansturen. Daarnaast zijn ze vriendelijk naar iedereen. Iedere hond is ontegenzeggelijk een individu en vraagt een dito benadering. Voor elk leerdoel is een passende hond voor handen! Dutchfields heeft de beschikking over een eigen terrein, maar de workshops kunnen overal in Nederland worden gegeven. Dat is meestal buiten in het veld, maar ook wel in maneges. De schapen en de honden worden dan door Dutchfields meegenomen.

Kosten en speciale wensen in overleg.

 

Onderaan deze foto's kunt u de folder over effectief leiderschap lezen.

  

 


Folder Effectief Leiderschap