schapendrijven met Mijke

Van 6 t/m 10 september hadden Mijke en ik een cursusweek schapendrijven bij Dutchfields. We kregen iedere ochtend theorieles aansluitend met praktijkles.

Het was zeer leerzaam! Zo leerden wij o.a. op welke manier wij de come bye (hond loopt met de klok mee om de schapen heen) , away (hond loopt tegen de klok in om de schapen heen) , het van je af drijven van de schapen, keep back (op afstand blijven van de schapen) en steady (rustiger lopen) aan onze honden konden aanleren.

Het was flink werken met zelfs spierpijn tot gevolg, maar misschien ben ik wel niets gewend. Ha,ha,ha! Mijke heeft de gehele middag en avond geslapen. Die was goed moe van het werken tussen de schapen.  Zij ontpopte zich van een onzeker hondje, die niet goed wist hoe zij de schapen in beweging kreeg naar een hond die zelfstandiger en zekerder werd. We hebben haar met de dag zien groeien! Zo ontzettend leuk om te zien! Zie ook het filmpje

De sfeer in de groep was gezellig. Op de laatste dag hadden wij examen. Hierbij moesten wij een parcours afleggen:

  • hond moest de schapen ophalen en naar de baas brengen,
  • dan slalommen om pionnen,
  • schapen van je af drijven (dat viel niet mee voor Mijke, ze brengt ze graag naar mij toe),
  • schapen over of langs obstakels drijven,
  • schapen halt laten houden en
  • als laatste moesten wij ze in hun hok drijven.

Het was ontzettend leuk om te zien hoe ook de medecursisten vooruitgang hadden geboekt. Wij hebben foto’s en films van elkaar gemaakt om onze vorderingen vast te leggen. Een leuk aandenken aan deze geweldige week!

Mijke en ik zijn nu druk bezig ook het hoeden, waarvoor de Hollandse Herder oorspronkelijk voor bedoeld is, onder de knie te krijgen. Hierbij laat je schapen grazen op een stuk land waar geen hekken omheen staan. De Hollandse Herder zorgt er dan voor dat de schapen niet weg lopen. De hond fungeert hierbij als het ware als hek. In o.a. Duitsland en Frankrijk zijn hier wedstrijden in te lopen waarbij alle herdersoorten welkom zijn behalve de Border Collies en de Kelpies. Hierbij loop je een parcours waarbij je het drijven en het hoeden laat zien. Dus wie weet schrijf ik ooit nog een verslag van onze eerste wedstrijd?

 

Chantal Oudt.