schapendrijven met een herdershond

Schapendrijven met Herdershonden:
de Witte Zwitserse Herder

 

Er werd mij gevraagd om iets te schrijven over onze nieuwste hobby : schapendrijven. Inmiddels ben ik nu 4x geweest, dus het is nog een prille hobby. Maar zooo leuk!

Door een kennis werd mij verteld dat er een pilot zou komen voor een aanlegtest voor kuddehondenrassen, anders dan de bestaande test voor bordercollies, en of het mij niet leuk leek om daar aan mee te doen. Het doel van de pilot is dat ze graag willen dat deze test erkend word, zodat er meerdere rassen deze hobby kunnen beoefenen. 

 

Natuurlijk wil ik daar aan meedoen en zodoende ben ik begonnen met het trainen in het werken met schapen.
De eerste 2 x heb ik getraind met onze beidde Witjes, Fai en Januja.  Allebei totaal verschillend, maar volgens de trainster beidden zeer geschikt voor het werken met schapen.  De eerste x was al echt heel erg leuk, de reactie van de dames alleen al op de schapen! De bedoeling is dat ik achterwaarts loop, met het groepje schapen voor mij. De hond moet zorgen dat de schapen meelopen en bij een uitbraak weer teruggaan naar de groep. 

Fai was direct enthousiast en dreef de schapen uit elkaar....om vervolgens achter 1 aan te jagen....Gelukkig bleven de schapen heel! Op een gegeven moment snapte ze er iets meer van wat de bedoeling was en bracht ze de schapen weer terug.

Januja wist eerst niet wat ze er mee aan moest, maar op een gegeven moment ging het knopje om en kwam haar instinct boven. Ze dreef ze goed terug en cirkelde al wat rond het groepje. De 2e x ging het allemaal nog beter! Voor mij was het echt heel zwaar, een uur achteruitlopen in flink tempo en dan ook nog proberen voor de schapen te blijven...puf...  Met Fai ben ik dan ook gestopt na 2x en Januja is de gelukkige die door is gegaan met de training. Het gaat inmiddels echt heel goed, ze drijft al keurig achter de schapen heen en weer. Als een schaap ook maar denkt aan uitbreken is Januja er al bij om hem te corrigeren. Soms komt het roofdiergevoel wat boven en wil ze graag een hapje uit het schaap nemen...gelukkig bestaan ze voornamelijk uit wol! Aan mij de taak om Januja op gepaste afstand te houden en af en toe op de rem te zetten. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar dat valt toch wel tegen hoor! Al met al is het iets waar we na de aanlegtest zeker mee doorgaan, het is zooo leuk om te zien hoe je hond vanuit instinct aan het werk is en daar ook echt van geniet. Bovendien vind ik het heerlijk om met weer en wind buiten te zijn met mijn Witjes :-)  Voor iedereen die het ook heerlijk vind om aan het werk te zijn met je hond in de frisse lucht is het zeker een aanrader! Er zijn trainingen voor honden van andere rassen als de Border Collie.

Wij trainen in Loon bij Dutchfields. Daar zal de aanlegtest ook plaatsvinden, voor een ieder die het leuk vind om te komen kijken,  het is op 17-12-2011. Er doen ook andere rassen aan mee, zoals oa. een Buhond, Welsh Corgi, Nizini, Duitse Herder, Pumi.    Een aantal foto's van onze eerste les in de mist en een paar van de 4e les.

Tekst en foto’s: Sabrina Visser