Middelen tegen vlooien en teken

De alom bekende middelen tegen vlooien en teken

 

Er zijn een hoop natuurlijke middeltjes beschikbaar om onder andere huidproblemen bij de hond te doen verminderen. Een aantal bekende middelen voor huidproblemen zijn bijvoorbeeld de hond een ei te geven om de vacht te doen glanzen of wat olie door het voer mengen voor een glanzende vacht. Het probleem vlooien en teken kan vaak verminderd worden door het geven van knoflook aan uw hond. Pas echter op met de hoeveelheid. Te veel knoflook kan namelijk een heel ander effect hebben, aangezien dit giftig kan zijn voor uw hond.

 

Karnemelk tegen vlooien en teken

Een huismiddeltje dat een stuk minder bekend is bij veel mensen is karnemelk. Het dagelijks geven van een kopje karnemelk aan uw hond zorgt ervoor dat deze een stuk minder aantrekkelijk wordt voor deze nare beestjes. Door dagelijks een hoeveelheid karnemelk te geven, veranderd de zuurtegraad van de huid en ook de zuurtegraad van het bloed. het gevolg hiervan is dat de hond minder aantrekkelijk wordt voor vlooien en teken. De vlo zoekt nu liever een andere hond op.

Hoeveelheid en misverstanden

De hoeveelheid karnemelk bij uw hond ligt aan de grootte van de hond. Een kleine hond kan aan een scheutje al genoeg hebben, terwijl een grote hond misschien wel een heel pak nodig heeft. Als u net begint met het geven van karnemelk is het verstandig dit de eerste paar dagen aan te lengen met water. Zo kan de hond rustig wennen. Een misverstand is dat honden van karnemelk aan de diarree gaan. dit komt omdat karnemelk vaak verward wordt met normale melk. Van normale melk kunnen honden wel aan de diarree gaan. dit komt door de lactose in de melk. in karnemelk zit zeer weinig lactose en hierdoor kunnen honden hier veel beter tegen.

 

Tot slot

Karnemelk is een natuurlijke optie bij het tegengaan van vlooien en teken. Karnemelk is goed voor uw hond, dus geldt de regel baat het niet, dan schaadt het niet. Bij dagelijks gebruik, zal uw hond minder aantrekkelijk worden voor vlooien en teken. Prettig voor de baasjes, die geen plaag meer in huis hebben en natuurlijk nog prettiger voor de hond, die iedere dag een heerlijke traktatie krijgt en nog eens een vlovrij leven heeft!

 

Bravecto

Dit redelijk nieuwe middel tegen vlooien is zeer omstreden. Reeds 2x is dit middel ter discussie gesteld op TV. Ook in de UK wordt er onderzoek gedaan naar de schadelijke en zelfs dodelijke effecten voor uw hond.

Dierenartsen blijven het middel verstrekken tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen. Ook enkele Dutchfields honden hebben de nadelige effecten reeds ondervonden. Ik kan niemand iets verbieden maar ik raad het gebruik ten zeerste af.

 

Milbemax, wormmiddel

Milbemax is een populair wormmiddel en wordt veel door de DA regelmatig verstrekt. Borders zijn erg gevoelig voor het bestanddeel Ivomextines in wormmiddelen. Milbemax valt in die groep. Een artikel van prof. Gubbels vermeldt niet geschikt voor Collies en Shelties.

In de bijsluiter van Milbemax wordt ook aangeraden bij Collies zeer nauwkeurig te doseren. Dat klinkt al verdacht, toch.

Gebruik voor borders DRONTAL wormmiddel, goed en veilig.

Alvorens te ontwormen is met een eenvoudige test onderzoek te doen of er sprake is van wormbesmetting. Paardeneigenaren doen het regelmatig. Via internet is een onderzoekstestje eenvoudig te bestellen. Ook de DA biedt deze mogelijkheid. Waarom ontwormen als het niet nodig is?